Intrebari Frecvente

FKR este un produs destinat etanşării peretelui elastic al incintelor în care există aer sub presiune ( anvelope cu/fără cameră de aer, pernele de aer ale suspensiilor, etc) în cazul străpungerii accidentale cu obiecte perforante, prevenind astfel penele apărute pe calea de rulare precum şi scurgerile de aer datorate porozitătii. FKR este proiectat să extindă durata de viată a anvelopei, determinâd ca anvelopa să functioneze la presiune constantă şi reducând temperatura dezvoltată în rulaj .

Testele efectuate au confirmat creşterea duratei de viată a anvelopelor tubeless tratate cu FKR cu pana la 50% şi cu pana la 30% pentru anvelopele folosite cu cameră de aer. Prin mentinerea aerului la presiunea de regim prescrisă pentru fiecare tip de pneu, se produce o îmbunătătire substantială a regimului de exploatare al anvelopei. Scăderea temperaturii, prin preluarea unei părti din energia termică rezultată prin frecare în zona căii de rulare şi disiparea ei către zonele laterale mai subtiri ale anvelopei, contribuie, deasemenea, la creşterea duratei de viată a anvelopei.

Utilizatori ai FKR sunt detinătorii de flote auto pentru transport mărfuri, agricultură, industrie, transporturi locale, companii de salubritate, de constructii , etc. dar şi posesorii de vehicule personale.

Nu. Etanşantul FKR este inert din punct de vedere chimic şi nu actionează negativ asupra anvelopei sau părtilor metalice ale rotii.

Nu . Etanşantul FKR nu este periculos pentru sănătate. FKR contine propilenglicol în compozitie, spre deosebire de alti etanşanti ce contin etilenglicol care este periculos pentru sănătate. Pentru detalii consultati Fişa Tehnică de Securitate, furnizată de producător. FKR este un produs biodegradabil, netoxic şi neinflamabil.

Da. Suportul lichid este solubil în apă, fapt ce permite îndepartarea lui cu uşurintă prin simpla spălare cu apă. Acest lucru este util atunci când se doreste schimbarea anvelopelor vara/iarna, acestea retratandu-se cu FKR sau cand anvelopele se vor resapa . De asemenea, atunci cand anvelopa este perforata cu obiecte de dimensiuni mari, FKR poate fi indepartat cu usurinta din zona unde s-a produs perforatia, anvelopa putand fi remediata prin metodele uzuale, reinstalandu-se ulterior FKR.

Nu. Etanşantul contine inhibitori organici de coroziune , protejând astfel suprafetele metalice cu care vine în contact. FKR trebuie însă instalat în roti ale căror jenti sunt în bună starea privind coroziunea. Altfel, rugina deja existentă pe jantă poate să contamineze FKR, diminuându-i actiunea anticorozivă.

Nu. Produsul este un amestec omogen de tip gata pentru uz şi nu necesită amestecare prealabilă. FKR îşi mentine consistenta omogenă atat pe durata stocării cât şi în anvelopă.

Produsul îşi păstrează proprietătile de etanşare în intervalul de temperaturi    -350C÷+1210 C.

Da, insa in acest caz eficienta produsului este mai redusa deoarece, atunci cand o camera de aer este strapunsa de un obiect perforant, acesta conduce de cele mai multe ori la sfasierea camerei (mai ales daca obiectul perforant ramane in anvelopa). Daca perforarea este punctiforma, FKR este eficient si pentru anvelopele cu camera de aer.

Da. Produsele pe bază de aerosoli sunt folosite după ce pana a avut loc, obturând temporar perforatiile. Gazul propulsor folosit în aceste spray-uri este inflamabil , putând cauza explozia anvelopei. Indicatiile producătorilor de asemenea produse recomandă, din acest motiv, îndepărtarea şi repararea cât mai rapidă a anvelopei în centrele specializate. FKR este un produs de tip preventiv care obturează instantaneu şi definitiv perforatiile ulterioare ale anvelopei . Nu este inflamabil.

În timpul rulării, FKR se distribuie sub forma unei pelicule continue. În momentul în care anvelopa este perforată, datorită presiunii din anvelopă şi fortei centrifuge ce se dezvoltă în rulaj, FKR este fortat să pătrundă în perforatie unde formează un dop flexibil. Pe măsură ce anvelopa continuă să ruleze, actiunea de flexiune produce intrarea de material suplimentar în perforatie ceea ce va face ca etanşarea să devină definitivă.

Da, este obligatoriu ca vehiculul să ruleze imediat ce a fost extras obiectul perforant, pentru a se deschide cavitatea şi a favoriza astfel intrarea de material suplimentar.

Nu. Etanşantul nu acoperă şi această zonă a anvelopei. Solicitarile de forfecare din acesta zona a anvelopei (inclusiv pe coama), la care este supus dopul format, vor conduce la expulzarea lui.

Nu. Toate etanşările făcute sunt flexibile. Un dop dur nu ar răspunde eficient la solicitările de extindere, contractie şi flexiuni ce se produc în timpul rulajului anvelopei.

Etanşantul FKR obturează multiple perforări, dar numărul lor nu poate fi predeterminat aceasta depinzând de mai multi factori, dimensiunea obiectului perforant fiind unul dintre acestia. FKR este un produs ce se consumă prin etanşări succesive. La stabilirea dozajelor pe tip de anvelopa s-a considerat şi frecventa de aparitie a penelor, pe diferitele categorii de vehicule , astfel că un tratament este suficient pentru întreaga durata de utilizare a anvelopei.

Ocazional se poate întâmpla, dar curătând orificiul valvei, obturarea ei dispare. Pentru aceasta , se decuplează conectorul pompei de pe valvă şi se introduce un jet scurt de aer care va curăta interiorul valvei. Se recuplează pompa şi se continuă instalarea etanşantului. Pentru curătare interiorului valvei se poate folosi şi o agrafă sau alt obiect similar.

Normal nu, deoarece după instalarea FKR, când se reface presiunea nominală, jetul de aer adăugat îndepărtează etanşantul din orificiul valvei iar în timpul rulajului etanşantul nu ajunge în zona valvei.

Etanşarea realizată de FKR, în limitele precizate, este garantată pentru întreaga durată de viată normată a anvelopei. FKR ambalat în recipientul original etanş are o perioadă de valabilitate de cel putin 3 ani, putând fi utilizat şi după acestă perioadă, după testarea parametrilor. In interiorul anvelopei, durata medie de viată este de 2 ani, conditiile din interiorul anvelopei fiind extreme (temperatura şi presiune ridicate, respectiv centrifugare repetată). După această perioadă se recomandă îndepărtarea FKR vechi şi instalarea unuia nou. Produsul actionează însă efectiv în interiorul anvelopei pe toată perioada fiecarui sezon (vară/iarnă), când se recomandă schimbarea anvelopelor .

Producătorul garantează că FKR instalat în anvelope mentine presiunea constantă în urma perforărilor produse pe calea de rulare a anvelopei cu obiecte perforante cu diametrul de 6 mm. Producătorul garantează că produsul FKR livrat către clienti nu prezintă defecte de fabricatie. Garantiile oferite de Producător se limitează strict la înlocuirea produsului. Termenul de garantie este de 12 luni de la data dobândirii produsului de către consumator şi reprezintă limita de timp în care produsul îşi păstrează caracteristicile calitative prescrise iar cumpărătorul are dreptul la înlocuirea gratuită a acestuia, dacă deficientele nu-i sunt imputabile, în conditiile rezolvării unui număr de pene corespunzător cantitătii introduse initial, produsul consumându-se prin etanşările succesive. Conditiile de asumare a răspunderii Producătorului şi excluderile de sub incidenta garantiei sunt precizate în Certificatul de garantie, eliberat la livrare.